im. Ks. Józefa Dąbrowskiego w Żółtańcach

facebook bip

Szkoła Podstawowa 

Menu 27.01-31.01.2025 Szkoły Podstawowe Chełm

Dzień Kaloryczność
jadłospisu
Obiad
Poniedziałek Energia- 608 kcal, białko: 28g, tłuszcz: 16g, węglowodany: 89g Makaron (220g)(1) z sosem bolognese (170g)(1)Zupa kalafiorowa (330ml)(9) + pieczywo mieszane (30g)(1)Woda z cytryną (230ml)(4g cukru/ os.)

Alergeny: 1, 9

Składniki:    łopatka wieprzowa, marchew, cebula, czosnek, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna,makaron świderki, sól, pieprz, oregano, woda, cytryna, cukier, kalafior, bulion warzywny, ziemniaki, cebula, pietruszka, seler, śmietanka roślinna, marchew, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, pieczywo mieszane
Wtorek Energia- 684 kcal, białko: 33g, tłuszcz: 19g, węglowodany: 98g Pałka z kurczaka (100g), podana z kaszą pęczak (200g)(1) i surówką z marchewki (100g)(7)Kompot wieloowocowy (230ml)(4g cukru/ os.)Zupa pomidorowa z ryżem(330ml)(9)

Alergeny:1, 7, 9  

Składniki: udo z kurczaka, kasza pęczak, marchew, jabłko, por, śmietana 18%, sól, pieprz  woda, mieszanka owocowa, cukier, bulion drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, śmietanka roślinna, natka pietruszki, sól, pieprz naturalny, ryż biały, 
Środa Energia- 604 kcal, białko: 28g, tłuszcz: 16g, węglowodany: 88g Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym (100g- 2 szt.)(1,3), podane z ziemniaczkami (200g) i surówką z kapusty pekińskiej (100g)(7)Woda z cytryną (230ml)(4g cukru/ os.)Zupa pieczarkowa (330ml)(9)+ pieczywo mieszane (30g)(1)

Alergeny: 1, 3, 7, 9  

Składniki:  łopatka wieprzowa, jaja, bułka pszenna, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, cebula, oregano, olej rzepakowy, ziemniaki, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, cebula, śmietana 18%, sól, pieprz, cukier, woda, cytrtyna, cukier, bulion drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, pieczarki, olej rzepakowy, śmietanka roślinna, natka pietruszki, sól, pieprz naturalny,  pieczywo mieszane
Czwartek Energia- 661 kcal, białko: 32g, tłuszcz: 17g, węglowodany: 95g Kluski leniwe (280g)(1,3,7) z masełkiem i bułką tartą (40g)(1,7)Zupa koperkowa(330ml)(9)+ pieczywo mieszane (30g)(1)Kompot wieloowocowy (230ml)(4g cukru/ os.)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Składniki: woda, cytryna, cukier woda, mieszanka owocowa, cukier, ziemniaki, marchew, czosnek, olej rzepakowy, seler, koper, bulion drobiowy, śmietanka roślinna, sól, pieprz,  pieczywo mieszane, natka pietruszki, mąka pszenna, ziemniaki, twaróg półtłusty, jaja bułka tarta, masło
Piątek Energia- 662 kcal, białko: 32g, tłuszcz: 16g, węglowodany: 97g Pieczona ryba w panierce (100g- )(1,3,4), podana z ziemniakami (200g) i surówką z kapusty kiszonej(100g)Woda z cytryną (230ml)(4g cukru/ os.)Domowa grochówka(330ml)(9)+ pieczywo mieszane (30g)(1)

Alergeny: 1, 3, 4, 9

Składniki: mintaj, mąka pszenna, bułka tarta, jaja olej rzepakowy, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, marchew, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz,  woda, cytryna, cukier, wywar mięsny, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, groch łuskany, kiełbasa (Mięso wieprzowe, woda, sól, skrobia ziemniaczana, cukier, przyprawy, aromat,  substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, czosnek, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy ,

Liczbą oznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2019. Zastrzega się możliwość wprowadzenia zmian do jadłospisu.
1. Zboża zawierające gluten,
2. Skorupiaki i produkty pochodne,
3. Jaja i produkty pochodne,
4. Ryby i produkty pochodne,
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
6. Soja i produkty pochodne,
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
8. Orzechy,
9. Seler i produkty pochodne,
10. Gorczyca i produkty pochodne,
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12. Dwutlenek siarki i siarczyny,
13. Łubin i produkty pochodne,
14. Mięczaki i produkty pochodne